top of page

Yüzey Suyu Arıtma Sistemleri

Yüzey Suyu Arıtma

Yüzey suyu arıtma sistemleri, su kaynaklarından gelen suyu arındırmak için kullanılan bir teknolojidir. Bu su, yağmur suyu, nehir suyu, göl suyu gibi doğal kaynaklardan toplanır. Suyun arıtılması, suyu içilebilir hale getirmenin yanı sıra, endüstriyel amaçlar ve sulama gibi diğer birçok alanda da kullanılabilir.

Yüzey suyunun içilebilir hale getirilmesi için muazzam miktarda zaman ve teknoloji harcanmaktadır. Yüzey suyu, tüketicinin musluğuna ulaşmadan önce birçok işlemden geçmektedir.

Su bir arıtma tesisine girdiğinde,ilk adım pıhtılaşmadır, alüminyum sülfat, ferrik klorür ve organik polimerler gibi pıhtılaştırıcıların suya hızla karışmasıdır. Bu, askıda kalan istenmeyen parçacıkları çevreleyen elektrik yüklerini değiştirerek onları çeker ve pıhtılaştırır veya flok olarak bilinen daha büyük parçacıklar halinde bir araya toplar.

Bir sonraki adım flokülasyondur: Su hafifçe çalkalanır, böylece floklar veya parçacıklar birbirleriyle çarpışır, birbirine yapışır ve diğer asılı parçacıkları yakalar ve bir sonraki adımda çökecek olan daha büyük, daha ağır parçacıklar oluşturur.

Çökelme aşamasında, floklanmış su, ağır flok parçacıklarının dibe çökmesini sağlamak için bir havuz veya tank içerisinde yavaşça hareket eder ve böylece bunlar uzaklaştırılabilir.

Su, tortulaşma sürecinde çökelmeyen silt, diğer çok ince katılar ve bazı patojenler gibi parçacıkları gideren kum, Aktif Karbon veya benzeri malzemelerden yapılmış bir filtreden geçirilir. Filtreleme bulanıklığı daha da azaltır ve kristal berraklığında su elde edilir.
Aktif karbon ayrıca kimyasal kirleticileri gidermek için de kullanılabilir. Kirleticiler kum taneleri arasındaki küçük geçitlerde hapsolmak yerine karbonun yüzeyine yapışır ve giderilir, bu işlem karbon adsorpsiyonu olarak bilinir.

Dezenfeksiyon aşamasında, bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer organizmalar gibi potansiyel olarak zararlı mikropları yok etmek için suya klor, kloraminler, ozon veya diğer dezenfektanlar eklenir. Arıtma işlemi sırasında, suyu kullanıcılara ileten boru hatlarındaki patojenleri öldürmeye devam etmek için suda kalıntı miktarda dezenfektan bırakmak için çaba gösterilir.

Klor, kansere neden olduğundan şüphelenilen dezenfeksiyon yan ürünleri ürettiğinden, ozon, klor dioksit ve ultraviyole ışık, klorun yerine etkili olup olmadıklarını belirlemek için değerlendiriliyor ve test ediliyor. Ancak, bu alternatif dezenfektanların bazılarının potansiyel sağlık riskleri de olan yan ürünleri vardır ve bu da içme suyu tedarikçilerini ve tüketicilerini ikilemde bırakır.

Havalandırma, havanın suyla karışımı, bazen istenmeyen miktarda demir ve manganez mevcutsa kullanılır; elementler oksijen yokluğunda suda çözelti halinde kalır. Havalandırma, öncelikle suyun estetiğini iyileştirmek için yapılır: renk, tat ve koku.

Belirli amaçlar için, arıtma sırasında suya başka kimyasallar da eklenebilir. Örneğin, korozyon kontrolü için kostik soda veya kireç eklenebilir. 

bottom of page